Mogelijkheden

Vrijwilligerswerk met mensen met verstandelijke beperking? Bij ons heb je alle gelegenheid om voor kortere of langere tijd interessant en zinvol vrijwilligerswerk te doen. Op welke plek ook, jouw werk heeft meerwaarde in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Welke vrijwilliger ben jij?

Bezoekvriend(in)

Veel cliënten hebben behoefte aan een maatje, voornamelijk in de avonduren of in het weekend. Een bezoekvriend(in) bouwt een duurzaam en regelmatig contact op met een cliënt. Voorbeelden van activiteiten zijn: iemand (ouders, familie, vrienden) bezoeken, koken, sporten, koffie drinken, wandelen, winkelen, dagje uit, vakantie, fietsen, zwemmen en vissen.

Vrije tijd

Er zijn veel mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking om de vrije tijd te besteden. Vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar! Er zijn o.a. mogelijkheden binnen de disco, biljarten, wandelclub, drumband, internetcafé, koor, volksdansen, creativiteitsoos, liederentafel, kookclub, kunstclub, mediatheek, spel-o-theek, (rolstoel)wandelclub, muziek maken, band begeleiding, midgetgolf, truckrun, en het versieren van openbare ruimte met grote feestdagen.

Dagtochten

We bieden het hele jaar door dagtochten aan voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Denk hierbij aan een dagje dolfinarium, avondje schouwburg / muziekcentrum of een tochtje door Limburg of België. Er zijn geen professionals tijdens deze dagen aanwezig. Vrijwilligers begeleiden en verzorgen de dagtochten.

Wonen

De woning is voor cliënten hun thuis waar zij leven, familie en vrienden ontvangen en de dagelijkse dingen doen. In de woning wordt veel aandacht besteed aan de seizoenen en feestdagen. Bij mooi weer wordt er gefietst en gewandeld. Bij slecht weer vinden de activiteiten binnen plaats. Je kunt hierbij denken aan knutselen, spelletjes en koken/bakken. Ondersteuning van vrijwilligers is bij dit alles zeer welkom!

Dagbesteding

Op diverse locaties zijn uiteenlopende mogelijkheden voor vrijwilligers bij dagbesteding. Bijvoorbeeld: ondersteuning bij scholing voor cliënten, industrieel werk, creatieve activiteiten, sport en spel, muziek. Er zijn activiteiten in groepsverband en activiteiten gericht op individuele ondersteuning. Vrijwilligers ondersteunen daarbij de beroepskrachten.

Projectvrijwilliger

In één of meer dagdelen een klus klaren? Vele handen maken licht werk. Met een groep vrijwilligers verzorg je activiteiten voor en met cliënten. Vaak stellen medewerkers uit het bedrijfsleven of overheidsinstanties kennis, middelen en arbeid beschikbaar om bijvoorbeeld een ruimte of gebouw op te knappen of een uitstapje te begeleiden; dat is écht maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Pastoraat

In het weekend begeleiden vrijwilligers de cliënten naar de kapel voor de wekelijkse liturgieviering. Na de viering wordt vaak koffie gedronken. De viering vindt plaats op woonparken Eckartdal in Eindhoven en woonpark De Donksbergen in Duizel.

Vrijwilligerswerk zonder cliënten

Ook kun je vrijwilligerswerk doen, zonder dat je activiteiten met cliënten onderneemt. Denk aan tuinonderhoud, onderhoud in en om het huis, buschauffeur en fietsenmakers.

Enthousiast geworden? Meld je dan direct aan!  Of bekijk het actuele aanbod van vrijwilligerswerk bij Lunet zorg hier.