Leerwerktraject Horeca gestart in Schepenhuis

By 12 juni 2018Verhalen
Leerwerktraject Horeca gestart in Schepenhuis

Leerwerktraject Horeca gestart in Schepenhuis

En? Hebt u al een keuze gemaakt?

Een kopje koffie op tafel zetten, een broodje serveren en een tafeltje schoonmaken. Dat lukt de meesten nog wel. In die zin is werken in de horeca geen rocketscience. Maar wil je dat je gasten zich behaaglijk voelen en ook niet onbelangrijk – terugkomen – dan is horeca wel degelijk een vak. Een vak dat je moet leren. Dat kan sinds kort bij ons in het Schepenhuis in Budel.

“Met acht tafeltjes is lunchroom het Schepenhuis ‘te doen’. En in de zomer wordt dat aantal weliswaar verdubbeld op het buitenterras”, vertelt leermeester Horeca Schepenhuis Budel Sofie Weemers, “maar dan nog is het overzichtelijk. Toch zijn overzicht hebben, bestellingen onthouden, iets vertellen over het gerecht, gasten aankijken en aanspreken niet de vaardigheden waaraan je meteen aan denkt als je in de horeca gaat werken. Maar je moet ze wel hebben.”

Werken is de beste zorg

“Wij vinden het belangrijk dat je dagbesteding of werk hebt”, vertelt Anita Heesters, projectmedewerker Werk en Zorg. “Je betekent iets voor een ander, je ziet de ander en je doet er toe. Daarom werken we – onder het motto: ‘Iedereen aan het werk’ – bij de Dagbesteding en Ambulante zorg van Lunet zorg volgens de principes van de participatieladder. Als je op trede 6 van die ladder zit, heb je een betaalde baan. Op trede 1 ben je een zogenaamde ‘thuiszitter’. Daartussen zitten treden van ‘sociale contacten buitenshuis’ tot ‘begeleid betaald werken’. Een stapje hoger op de ladder? Daar gaan we met z’n allen de komende jaren aan werken. Enerzijds door de dialoog aan te gaan met de cliënt en zijn netwerk en anderzijds door ervoor te zorgen dat we een gevarieerd aanbod hebben van werk en opleiding. Omdat een stapje hoger op de ladder niet altijd beter hoeft te zijn, kijken we ook naar afbouw van daginvulling. Een stapje naar beneden dus.”

Terrasstoel en schoolbank tegelijk

Sofie Weemers combineerde en financierde haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening met heel veel werken in de horeca. Door haar ervaring én haar bevoegdheid leermeester horeca is lunchroom het Schepenhuis automatisch een erkend leermeesterbedrijf met een eigen werkleertraject. Sofie: “Dat betekent dat mensen hier een vak kunnen leren en daarvoor een certificaat ontvangen. De lat ligt hoog. We willen namelijk kwaliteit leveren, hygiëne garanderen en een eigen sfeer creëren. Daarbij wordt hier gewerkt met seizoensgebonden lunchkaarten, glutenvrij, aanbiedingen en specialiteiten. We verwachten dat personeel op tijd komt, altijd klantvriendelijk is en werk zíet. En tenslotte; je mag altijd uitstralen dat je het horecawerk heel erg leuk vindt. Als je dat allemaal kan en doet, heb je een ontzettend toffe baan die bij je past. Een job waar je trots op mag zijn en waarvoor je respect krijgt. Mocht de horeca uiteindelijk niet de geschikte werkplek zijn, dan kijken en kiezen we samen met de cliënt een beter passende werkplek.”

Meer weten over het Schepenhuis in Budel?

Wil je meer weten over het Schepenhuis in Budel? Kijk dan hier. 

Fotoboek