Bekend maakt bemind

By 27 juni 2018Verhalen
Bekend maakt bemind

De ambassadeurs van Lunet zorg: Annemieke Hems, Anke Ziegenhardt, Renee Verhoeven, Floor Rosie en Lizette Schoofs.

Bekend maakt bemind

Werken in de zorg? Is dat niet zoiets als de hele dag billen wassen? Wandelen met blije Downies? Mensen die niets kunnen. Soms agressief zijn of in ieder geval onduidelijk. Lange werktijden, niet goed betaald. Het beeld van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zal wellicht iets meer genuanceerd zijn dan dit, maar een compleet en reëel beeld van de zorg hebben de meesten niet. Of je moet zelf in de zorg werken. Zoals Renee, Lizette, Anke, Floor en Annemieke. Onze ambassadeurs.

Sinds 2017 heeft Lunet zorg een vijftal ambassadeurs. Zorgmedewerkers die enkele uren per maand de buitenwereld laat kennismaken met hun vak. Die buitenwereld bestaat vooralsnog uit scholieren en studenten: aankomende en potentiele zorgmedewerkers. “En hun ouders”, vertellen de ambassadeurs. “Want als die een goed en positief beeld van de zorg hebben, straalt dat vaak ook af op hun kinderen.”

Zo’n kennismaking varieert van het geven van gastlessen aan studenten van Hogeschool Fontys Sociale Studies of Pedagogiek tot open dagen, banenbeurzen en stagemarkten in regio zuidoost Brabant en rondleidingen van vmbo studenten op een van de woonparken of wijkpunten. Je merkt aan de vragen en opmerkingen hoe weinig mensen vaak weten van de zorg. Veel is onbekend en je weet het; dat maakt onbemind.

“Als ambassadeur laat je de breedte van de zorg zien, niet het stereotiep”.

Als erkend specialistische organisatie zorgen wij voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze rekenen op ons voor wonen, dagbesteding en vrije tijd. Dit doen we voor alle leeftijden en waar en wanneer dat nodig is. Van een paar uur ambulante thuiszorg per maand tot 24 uur per dag. In Eindhoven en omstreken en De Kempen.

Onze ambassadeurs zijn ervaren alleskunners met ieder een eigen specialiteit. Anke Ziegenhardt heeft bijvoorbeeld een verpleegkundige achtergrond en werkt op woonpark Eckartdal in Eindhoven: “Het is super om samen te werken met allerlei disciplines. Met bijvoorbeeld gedragsdeskundigen of met collega’s van het ‘Eet-en-drinkteam’ als een cliënt slikproblemen heeft. Op een woonpark zijn de lijntjes kort en de professionals begrijpen waar je het over hebt. Dat is wel zo fijn als je zorgvuldige, maar ook snelle zorg wil leveren.”

Floor Rosier weet veel van pedagogiek. “De reden waarom ik werk in de zorg, voor mij specifiek bij Kind & Jeugd, is dat ik het heel bijzonder vind dat ik degene ben die een bijdrage mag leveren aan de ontwikkeling van de kinderen. Het moment dat je ze stappen ziet maken, ben je samen met je collega’s supertrots.”

Lizette Schoofs heeft bewust gekozen voor woonzorgboerderij De Bolle akker in Vessem. Kleinschalig wonen en dagbesteding is voor mij de mix waar ik me in thuis voel. Daarnaast werk ik in een dynamisch team, waarin van alles gebeurt op het gebied van professionalisering en zelfsturing. Meer diepgang en een grotere verantwoordelijkheid dus.”

Renee Verhoeven heeft haar hart verloren aan toch wel een moeilijke doelgroep, namelijk mensen met gedragsproblematiek. “Mijn grootste uitdaging op De Uitwijk in Duizel is, om ‘mijn’ cliënten zo normaal mogelijk door de dag heen te loodsen en tegelijkertijd door een wereld die voor hen vaak onbegrijpelijk is. Elke dag weer anders en daardoor heel boeiend.”

Annemieke Hems werkt bij Run at Work in Veldhoven, waar mensen worden begeleid naar zelfstandig werken in een bedrijf: “Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben dromen over een baan die echt bij ze past. En als dat lukt zie je een enorme stap in groei en ontwikkeling.”

“Het fijne aan werken bij Lunet zorg is dat het een grote organisatie is, maar niet zo voelt”, besluiten de ambassadeurs. “Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om jezelf op persoonlijk en professioneel gebied te ontwikkelen, zoals het ambassadeurschap wat we nu naast ons reguliere werk met veel plezier doen.”